Publi-air-inflatable-art-2022-3

Inflatable Art

Het ontstaan van de opblaaskunst

2022

Het begon met de heteluchtballon...

We zijn bijna 200 jaar verder sinds de uitvinding van de eerste inflatable: de heteluchtballon. Deze werd midden 1800 in Frankrijk gelanceerd. Een innovatie die zijn tijd ver vooruit was. Toen rond 1960 de productie van plastics een vlucht nam en toegankelijker werd voor de hele markt, begonnen de eerste creatievelingen te experimenteren met inflatable technologie.

 

Publi-air-inflatable-art-2022-1
Publi-air-inflatable-art-2022-2

Inflatable Art

Opblaasbare kunst is een relatief jonge kunstvorm die zijn oorsprong vindt in de jaren 60. De bekende kunstenaar Andy Warhol creëerde in de tijd zijn eerste met lucht gevulde kunstwerken met een puur artistiek doek. Warhols Silver Clouds-installatie uit 1966, bestaande uit meerdere kussenachtige objecten gevuld met helium en zuurstof, is in dat opzicht een pionierswerk.

 

Hoogte punt

Opblaasbare kunst bereikte het hoogtepunt in de werken van Jeff Koons en Paul McCarthy, die opblaasbare kunstwerken gebruikten om alledaagse voorwerpen op te blazen, waardoor ze loskwamen van hun gebruikelijke uiterlijk en doel.

 

Hedendaags

Vandaag de dag wordt er meer dan ooit opblaasbare kunst gecreëerd. Heel veel kunstenaars gebruiken inflatables om complexe onderwerpen als identiteit en geweld te verkennen. Door te spelen met formaat, kleur en de lichtheid van ballonnen kunnen kunstenaars naar hartenlust experimenteren en nieuwe wegen in slaan. Dat maakt inflatable Art zo leuk en uitdagend, ook voor Publi Air.

Het proces

Bij Publi Air merken we de laatste jaren ook een toename van de aanvragen voor Inflatable Art. Musea, kunstenaars en collectieven weten ons steeds beter te vinden om samen met hun, unieke Inflatable Art te creëren. Zowel in Nederland als daarbuiten.

 

20210423_141627 (1)
Publi-air-technische-installatie-2021-6

Design & Creatie

Of er nu een specifiek idee is of dat een kunstenaar van ons wil horen wat er allemaal mogelijk is, samenwerking bij deze projecten is heel belangrijk. Het kunstwerk moet natuurlijk voldoen aan het idee en concept van een kunstenaar, maar moet ook realiseerbaar zijn en eenvoudig gebruikt kunnen worden. Installaties moeten namelijk meer dan eens kunnen worden ingezet, zonder dat men daar hemel en aarde voor moet bewegen. Gemak siert…de kunstenaar en ons natuurlijk! Maar impact maken, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste van Inflatable Art.

Als expert op het gebied van inflatables zullen wij de beste opties uitwerken die passen binnen het concept en uiteraard het budget. Middels 3D software en tekeningen kunnen wij een ontwerp samenstellen wat het werkelijke ontwerp simuleert. Samen met de kunstenaar schaven wij vervolgens aan het ontwerp totdat iedereen tevreden is.

Productie

Als het ontwerp is goedgekeurd gaan we over tot productie. Onze 3D ontwerpen worden omgezet naar patronen die vervolgens gesneden worden en samen tot een geheel worden omgezet. Veelal maken we gebruik van lichtgewicht plastic of doek. Waarbij duurzaamheid ook een belangrijk aspect is.

 

Installatie van Inflatable Art

Veiligheid en installatiegemak zijn heel belangrijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor de kunstenaar en natuurlijk de bezoekers. Onze installatie partners hebben jarenlange ervaring en werken graag met ons samen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Of dat nu op het water is, bovenop een gebouw, of in de lucht, Publi Air lost het op!

Natuurlijk is het niet onbelangrijk om het artistieke idee uit het oog te verliezen tijdens een installatie. Want tenslotte gaat het uiteindelijk om de kunst. Ons team is ook gekozen vanwege hun artistieke oog, zodat we het beste uit elke installatie kunnen halen.

Installaties worden snel en efficiënt uitgevoerd met weinig impact op het milieu en andere aspecten van de productie.
• Publi Air beschikt over een gekwalificeerd en ervaren team.
• Wij hebben oog voor de (Internationalel) gezondheids- en veiligheidsnormen.
• Meer dan 50 jaar ervaring met ontwerp, productie en installatie, wereldwijd!

 

Publi-air-Blowup-Art-Den-haag-7-2022-1
SMALL-3606

 

Inflatable Art waar wij trots op zijn

The Golden Dean
Gold sculpture for Het Hem

Inflation is art
Inflatables inzetten als kunstobject; daar zetten wij graag en steeds meer onze jarenlange expertise voor in. Zo mochten wij voor Het Hem in opdracht van Golden Dean (Dean Hutton), een inflatable kunst sculptuur maken: Soft Vxnxs, 2021. Het staat in de prachtige ruimte van de oude kogelfabriek Het Hem. En is gemaakt voor de speciale expositie Chapter 4OUR: Abundance (ontwikkelt door een team van curatoren van Het HEM in dialoog met Simon(e) van Saarloos).

Bekijk de hele case hier

 

 

Inflatable sunset Delft

Een oplaabsaar kunstobject van de ondergaande zon

In het najaar van 2021 ontvingen wij een ontzettend leuke aanvraag! Of wij als Publi Air mee wilde werken aan het kunstproject Sunset in Delft. De Kunstenaars Ludmila Rodriques en Mike Rijnierse wilde een opblaasbare ondergaande zon creëren die geïnstalleerd moest worden in de historische haven van Delft ten behoeve van het Highlight Delft Festival.

Highlight Delft is een jaarlijks terugkerend festival dat de innovatieve stad Delft gebruikt als platform om installaties te presenteren op het raakvlak van kunst en technologie. Je kunt tijdens het festival een route lopen waarbij je unieke locaties ontdekt in het Nieuw Delft district en het Delft Campus district. Helaas werd de editie van 2021 op het laatste moment geannuleerd. Je kunt wel raden waarom… Gelukkig mocht 1 kunstwerk wel geïnstalleerd worden, onze Inflatable Sunset installatie. En wat is het een mooi plaatje geworden! 

Bekijk de hele case hier

 

Sunset-Delft-Higlight-publiair-2
Publi-air-MerQueer-2021-6

 

Big Fat Trans Light MerQueer

Kunstsculptuur door Golden Dean (Dean Hutton)

In opdracht van Stichting NDSM heeft Publi air opnieuw een kunstsculptuur gemaakt, ontworpen door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Golden Dean (Dean Hutton). De eerste inflatable die wij voor Hutton maakte was de Soft Vnxnxs. Deze heeft in het HEM gestaan en was een enorm succes.

Dean Hutton vroeg ons aan de slag te gaan met zijn nieuwe design: Big Fat Trans Light MerQueer. Een hybride tussen een mens en zeemonster, dat met tentakels uit het IJ-water lijkt te zijn gekropen. In het ontwerp spelen lichaamscontouren wederom een hoofdrol. Met het kunstwerk adresseert Hutton de persoonlijke en politieke ervaring van ‘hyper visibility’: zichtbaar (dik, queer, trans lichaam) en tegelijkertijd onzichtbaar en onbelangrijk (dik, queer, trans lichaam) zijn.

Het kunstwerk moest groter, gekker en opvallender worden dan de Soft Vnxnxs. Dat is gelukt!

Bekijk de hele case hier

 

Zin in een brainstorm?

Een keer met ons team brainstormen over Inflatable Art? Daar zijn wij gek op! Wij denken graag met je mee. Neem contact op met Pepijn of Samuel.

Nog meer inspiratie.

Zie meer van onze Look Book.

 

Spreek een van onze adviseurs.

Ze staan te trappelen om je vragen te beantwoorden.

publi_air_pepijn_en_samuel

Tijdens kantooruren nemen we binnen 3 uur contact met jou op of bel ons op 088 0122 800.

Publi air Created with Sketch. awesome impact for brands

Publi Air
Verrijn Stuartweg 28C
1112 AX Diemen, NL
088 0122 800
info@publiair.com

Badge-ecovadis-silver

Blijf op de hoogte

met een nieuwsbrief die wél leuk is: