IMAGINE BEYOND
2023
Tijdens de elfde editie van het Amsterdam light Festival word je meegenomen in de wereld van de verbeelding.
Dat de wereld om ons heen tijdelijk is en ineens helemaal anders kan zijn hebben we allemaal wel ervaren de afgelopen jaren. Maar juist dan, als alles om ons heen beweegt en niets meer vanzelfsprekend lijkt, hebben we de kracht van onze verbeelding nodig. Met diverse festivalbelevingen krijg je dan kans om even aan de werkelijkheid van alledag te ontsnappen. Het Amsterdam light Festival is een reis die je echt zelf moet beleven. Natuurlijk raden wij een bezoek van harte aan!
Credits for the beautiful picture goes to @janusvdeijnden
"Voor ons project waren we op zoek naar iets dat je niet kan zien, maar wel veel invloed heeft op onze omgeving. Wij kwamen uit bij de Amerikaanse rivierkreeft, een opmerkelijk beestje dat in de grachten van Amsterdam leeft."
Voor editie #11 maakten Breitner studenten Priya Saktoe, Sorella Loman en Yoeki de Ruyter een lichtkunstwerk over de invloed van rivierkreeften in Amsterdam en Nederland. Wist je dan de kreeft is geïmporteerd en uitgezet door beroepsvissers en zich inmiddels een vaste inwoner van Amsterdam mag noemen? Ja, die Amerikaanse rode rivierkreeft is een blijvertje.
To Merge
De biotoop waarin de rivierkreeftetje zich nu bevindt blijkt een utopie. Zie het als een (cultureel) assimilatieproces, culturen zullen blijven versmelten en zowel boven als onder water zal er een nieuwe samenleving ontstaan. Vandaar het To Merge thema van de studenten.
Net als eerdere jaren is het kunstwerk van de Breitner Academie te zien op de Schippersgracht tegenover het Centraal Station. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt… want de kreeften zijn heel populair!
Met de eerste schetsen van Youki, Sorella en Priya zijn we aan de slag gegaan. We hebben een eerste 3D model gecreëerd en samen met de dames hebben we die stap voor stap bijgesteld in nauw overleg. De schaar- romp verhouding van het model is gebaseerd op iets wat de rivierkreeft doet om zichzelf te beschermen. Hij gaat op zijn achterpoten staan en steekt zijn armen uit. Wist je trouwens dat de hele ontwikkeling van het kunstwerk te volgen was via Instagram.
Uiteindelijk hebben we de kreeften in productie genomen. De lichten die gebruikt zijn bij het kunstwerk zijn afkomstig van het Amsterdam Light Festival zelf.
Ledverlichting
Bij het ontwerpen van de kreeften is rekening gehouden met interne lussen en ritsen om de ledverlichting netjes aan te brengen. Publi Air heeft alle verlichting gemonteerd en de kreeften gebruiksklaar opgeleverd. Middels DMX-technologie is de ledverlichting aanstuur baar voor de Light Technicus van het festival zelf. Hij heeft speciale een sequense geschreven die de kreeften continue doen stralen.
Installatie
Voor de installatie op de locatie tegenover Amsterdam CS heeft Publi Air geadviseerd welke materialen nodig zijn om het geheel goed op te zetten. Middels een voorbeeld schets hebben de studenten zelfs hebben, samen met de organisatie van het Amsterdam Light de installatie uitgevoerd.
Bezoeken?
Vanaf 1 december t/m 22 januari 2023 worden iedere avond om 17.00 uur de lichten van alle installaties aangezet. Tot 23.00 uur kun je te voet en vanaf het water genieten van de bijzondere. De 20 kunstwerken worden geplaatst in en om de grachten van Amsterdam Centrum-Oost. Benieuwd hoe je er het beste kunt komen? Klik op deze link voor meer informatie.
Meer weten over solid of inflatable art?
Wij denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op met Pepijn of Samuel.
Zie meer van onze Look Book.
Ze staan te trappelen om je vragen te beantwoorden.
Tijdens kantooruren nemen we binnen 3 uur contact met jou op of bel ons op 088 0122 800.